100 dagar till SM på Heden

SM kommer att gå med vinst för IFK.

Om 100 dagar smäller det! Då inleds SM i friidrott på Heden.

– För tillfället är det lätt kaotiskt. Men det är så det ska vara när det börjar närma sig. Det kommer att vara lätt nervöst in i det sista, säger SM-generalen Stig Collin.Han är just nu upptagen av ideliga möten, ännu fler samtal och en hel del besök på SM-arenan. Det är mycket som ska fixas innan det är dags att dra i gång SM den 25 augusti.

– Men jag tycker nog att organisationen i grova drag håller på att sätta sig. Det känns skönt att vi har kommit så långt, konstaterar Collin.

Men än återstår en hel del innan det är klappat och klart för SM.

– Vi måste framförallt ha tag i mer folk för att lösa funktionärsfrågan. Men det är jag inte orolig  för. Det brukar inte var några större problem att få folk att ställa upp, säger SM-generalen och lägger till:

– Ännu har vi inte så många funktionärer som krävs, men jag är säker på att vi kommer att ha det när det är dags för SM i slutet på augusti. Vad det gäller allt som har med tekniken att göra – och det är mycket numera – ligger arrangörerna långt framme.

– Ja, där skulle vi kunna säga att det mesta är i stort sett klart, berättar Collin. Det som kanske oroar en aning är att den nya kastburen ännu inte är på plats. Det ska den enligt planerna vara den 24 maj.

– När jag var på Heden för ett par dagar sedan fanns det inget som tydde på att en kastbur var i görningen, men det ordnar sig, säger Collin. Det kanske roligaste av allt är att den uppgjorda budgeten kommer att hållas.

– Som det ser ut nu kommer det också att bli ett bra överskott till IFK Helsingborg och det är inte minst viktigt, konstaterar SM-generalen. Han och övriga i SM-staben har kalkylerat med ett genomsnitt på 2 000-2 500 åskådare per dag.– Det kan tyckas vara i underkant, men det har visat sig att friidrott inte längre är den stora publiksport den en gång varit.

Knappa två veckor innan SM-premiären på Heden avslutas VM i London.

– Bra svenska insatser där kommer att höja publikintresset för SM. Å andra sidan kommer det kanske att minska om det går dåligt för oss i London, säger Collin. 

Text: Walle Holmberg